PROGRAM LÄCKÖ KAJAKTRÄFF 2019
I biljetten ingår alla punkter i programmet, förutom när det står ett pris efter. När du bokar biljett så får du ett mejl med länk till anmälan, du som bokade innan programmet var klart fick ett mejl 28 maj 2019. Fick du inget mejl? Hör av dig till info@mtbmeet.se
Fredag 15-17 Enklare eftermiddagstur
Beskrivning: Vi paddlar en lugn tur i skyddade vatten till ett av Vänerns fiskeläge. Där kan man köpa god glass och rökt fisk om man vill.
Turen är ca. 6 km tur och retur.
Max antal deltagare: 30
Instruktör:
Torbjörn Eriksson. Torbjörn bor i Lidköping och har varit kajakledare i cirka 10 år. Han började vara ledare när han gick med i Lidköpings Friluftsfrämjande. Han paddlar gärna i Vänern eller Fjällbackas härliga skärgård.
Benny Fonden: Kommer från Lerum och har varit aktiv i friluftsfrämjandet sen han började strövarna 1970. Hans första kajak köptes 1990 och året efter så var han med och ordnade en TVM expedition med kajak på Åland. Sen dess har Benny hållit på med varierande intensitet. Numera är han bosatt i Lidköping och paddlar mest runt Kållandsö. När han inte paddlar så ägnar han sig helst åt andra uteaktiviteter som inte kräver motorer eller vapen, MTB, skridskor, skidåkning (telemark och tur), trädgård osv.
Dag Bränfeldt: Dag är en inbiten paddlare som började paddla i tonåren. Men i många år var det cykel som gällde. Först racer och senare MTB. Tävlat på en ”låg” nivå, kört Vätternrundan så gott som varje år sedan 1975 och massor av långlopp i skogen. Sedan sex, sju år är det dock fokus på kajak. Harrypaddlare sedan 2014. Dag äger flera kajaker och gillar fina grejer, gärna i karbon. Boende i Skövde, snart friherre, paddlar i Vättern, Vänern och på Västkusten. Varhelst det finns paddelkompisar som är viktigare än vattnet. Utbildad ledare i MTB och med ett långt yrkesliv bakom mig mestadels i olika ledarpositioner.
Fredag 15-17 Haiku
Beskrivning: Vi paddlar en kortare tur i lugnt tempo med många små pauser på vattnet. I dessa pauser blir vi poeter. Alla kan skriva haiku-dikter. Det är korta dikter med ett väldigt styrt format. Vi tillåter oss att leka med språket och delar våra texter med varandra och kanske med övriga deltagare på träffen. OBS! Ta med fika.
Max antal deltagare: 15
Instruktör: Magnus Hägg. Magnus är utbildad ledare inom friluftsfrämjandet i kajak, långfärdsskridsko och MTB. Han är också kursledare i långfärdsskridsko, vilket innebär att han är med och utbildar nya ledare. Han har ett stort intresse för att se människor utvecklas och växa under trygga förhållanden, vilket kanske inte är så konstigt då han varit verksam inom folkbildningen i över 25 år. Tidigare har han arbetat som fotograf, bl a inom flygvapnet och motorcykeltidningsbranschen.
Fredag 16-18 Leka i kajak
Beskrivning: Genom leken kan en utveckla sin paddling under trivsamma former. Under ett pass kommer vi att pröva olika kajaklekar bara för att det är så kul! Lämpar sig för den med barnasinnet kvar från nybörjare till erfaren. Kan bli blött om det blir lite för ivrigt.
Max antal deltagare: 30
Instruktör:
Kersti Beck Larsson, kajakledare i Örebro LA som oftast leder turer och ger kurser på Vättern. Är dessutom utbildare kajak och kanadensare i Öst för blivande ledare. Tycker att kajaken är ett fantastiskt färdsätt som ju mer en lär sig desto roligare blir det. Men viktigast är vattnet och naturen som vi färdas i. Genomför även workshops om Miljöengagerad paddling. Examinerar på gult och grönt paddelpass samt ger GSRT-kurser.
Bertil Larsson. Bertil har paddlat kajak sedan 2007, det första fyra åren några gånger per säsong men numera året runt. Utbildade sig till kajakledare inom Friluftsfrämjandet 2014. Har blått paddelpass och kan examinera i gult- och grönt paddelpass. Har gått en GSRT kurs, BCU3 med James Stevenson, HLR kurs i våras. Har paddlat i Medelhavet, en gång den norra delen av Menorca och en gång östra delen av Sardinien. Förra våren var han iväg till Cornwall, sydvästra England och blev coachad av Kevin Brown.
Fredag 16-18 Grönlandspaddel kurs Björn Thomasson - mer info
Beskrivning: En grönlandspaddel kan se enkel ut, men den är ett högeffektivt redskap för uthållig paddling och för manövrering och säkerhet. Vi tittar på effektiv långfärdsteknik, att komma längre med mindre jobb. Att hitta fart när det behövs. Att få maximal effektiv vid girar, sidoförflyttningar mm.En stunds teori på land om grönlandspaddelns dimensioner, egenskaper och funktion i vattnet följt av ett par timmars praktik i vattnen runt Läckö Slott.Egen grönlandspaddel är såklart en fördel, men det kommer att finns några att låna.
Inga förkunskaper behövs. Klädsel som för en vanlig paddeltur.
Max antal deltagare: 12
Instruktör: Björn Thomasson. Björn har varit långfärdsledare och säkerhets- och kursansvarig i Malmö Kanotklubb, utvecklar kajaker, kanadensare och småbåtar kommersiellt och för amatörbyggare, har byggt egna segelbåtar, från en 4 meters kanotyawl till en 10 tons ketch, seglat flottans skonerter och kört små och stora fartyg som reservofficer i marinen och i sjöräddningen – och för övrigt tillbringat mycket tid i egna kajaker längs skandinaviska kuster under de senaste 30 åren.
Fredag kl 19 Välkomstgrillning – gratis för alla deltagare! Trubaduren John Emil uppträder och vi myser hela kvällen.
Vi samlas i i grillhuset för att äta korv och lära känna varandra. Vi kommer köra en kort presentation av alla ledare så att ni vet vilka som kommer ta hand om er under helgen. Efter det kommer trubaduren John Emil köra sköna låtar för oss under kvällen.
Detta är gratis för alla deltagare men man måste anmäla sig så att vi vet hur mycket korv vi ska köpa. Har du inte anmält dig? Mejla info@mtbmeet.se
Fredag 21-23 Solnedgångspaddling - mer info
Beskrivning: Vi paddlar ut till norra delen av skärgården för att se solens sista strålar, har vi tur och det är molnfritt så kommer sjön bjuda på en spektakulär show! Vi kommer vara en stor grupp och vi anpassar oss efter alla olika paddelfarter. Det är ca 6 km ut till blankesund där vi kommer kolla på solnedgången.
Max antal deltagare: alla får plats
Instruktör:
Bengt-Åke Ström. Bengt-Åke äger tillsammans med sin fru Cecilia Naven Outdoor Experience. Han upptäckte paddlingen i vuxen ålder och Kållandsö skärgård är hans bakgård så han kan navigera den utan problem. Han berättar gärna om historien kring Kållandsö och alla dess vrak, passa också på att be om tekniktips då han brukar ha kurser i det.
Jessica Lindqvist. Jessica är utbildad ledare i kajak och långfärdsskridsko. Hon har tillbringat större delen av sitt liv i och på vatten; först som tävlingssimmare, senare som sportdykare och seglare. Kajaken upptäcktes som ett alternativ när det blåste för lite för jollesegling för 10 år sedan men har de senaste fem åren varit favoriten av fartyg. Hon brinner för säkerhet till sjöss och undervisar i navigation. Dessutom är Jessica ny frivillig sjöräddare. Förutom säkerhet och trygghet är hennes största mål som ledare att sprida entusiasm och öka intresset för marint liv och att vi värnar mer om den sköra miljön i våra vatten. Inte sällan blir det ett uppmjukande yogapass på hennes turer.
Stina Bouvin. Stina har paddlat av och till sedan 2012 men det tog fart när hon gick gröntkort-kurs 2016 och köpte egen kajak 2017. Hon är under utbildning till kajakledare inom Friluftsfrämjandet men har varit med som hjälpledare vid flera tillfällen och även ordnat kamratturer. Stina är aktiv i många grenar, hon är även långfärdsskridskoledare men gillar även vandring, tältning, MTB – frisk luft helt enkelt! Hon paddlar helst i Vättern, dess klara vatten är så underbart och en riktig förmån att ha nära Örebro men annars finns fina sjöar i fantastiska Kilsbergen och äventyrliga Vänern en knapp timme bort.
Lördag 9-17,30 Djurgårdsudde-Läckö - mer info
Beskrivning: Helgens längsta tur, kan bli ganska jobbig om man inte är van att paddla dagsturer på 20 km, men det blir också den mest varierande turen på träffen. Vi kommer att transportera kajakerna från Läckö till Djurgårdsudde (Ligger ungefär där bron går över till Kållandsö) ca 9km. vi har två kanotkärror så att vi kan ordna så mycket samåkning som möjligt. Du kommer själv att få ansvara för surrningen av din kajak på kärran, men alla får naturligtvis den hjälp de behöver och det finns remmar att surra med.På Djurgårdsudde kommer vi att starta med en lätt fika för att sedan paddla genom Ullersund ut till västsidan av Kållandsö. här äter vi vår lunch på de slätaste hällarna. Fortsätter sedan via Naven tillbaka till Läckö. Vi kommer att göra ett eller två fikastopp till under turen.
När vi kommer till Läckö har vi paddlat minst 25 km och vi behöver hålla ett tempo på 5km/h för att vi skall vara framme till 17:30. Samlingen för denna turen är 9:00 vid kajakkärrorna som du ser när du står vid infotältet.
Har du frågor angående turen, kontakta Martin på 070-8815551.
Max antal deltagare: 16
Instruktör:
Martin Gustavsson: Martin har bott på kålland hela sitt liv och tillbringat många timmar i skärgården runt Kållandsö. Han har varit kajakledare i friluftsfrämjandet i 10 år och har paddlat kajak i ca 20 år. Han tycker att det bästa med att paddla kajak är att det är så stor omväxling, från att vara med på en nybörjartur till att leka i vågorna på Svalnäs.
Paula Alexanderson: Trollhättan. Paddlat havskajak i 10 år, och kanadensare dessförinnan. Ledare på turer och rollkurser. Bästa kajakupplevelsen hittills var i Helgeland, Norge
Björn Lundin: Paddlat kajak i 6 år. Tidigare många år med kanadensare. Van vid friluftsliv genom många år som scout och scoutledare. Paddlar oftast i Vänern men gillar även kusten och Norges sydkust.
Lördag 9-11 Navigationskurs med Björn Thomasson - mer info
Beskrivning: De flesta navigationskurser förutsätter en plats för sjökort, papper och penna, passare, vinkellinjal, räknare mm. I den här kursen tittar vi istället för vad som kan göras praktiskt utan att släppa paddeln – att använda fantasin och sinnena för att ta ut kurs, pejla sin position, mäta avstånd och vinklar, hitta enslinjer mm.
Vi pratar teori på land innan vi sjösätter och provar praktiskt ute på vattnet. Inga förkunskaper behövs. Sjökort/karta och kompass (marinkompass rekommenderas)
Max antal deltagare: 10
Instruktör: Björn Thomasson. Björn har varit långfärdsledare och säkerhets- och kursansvarig i Malmö Kanotklubb, utvecklar kajaker, kanadensare och småbåtar kommersiellt och för amatörbyggare, har byggt egna segelbåtar, från en 4 meters kanotyawl till en 10 tons ketch, seglat flottans skonerter och kört små och stora fartyg som reservofficer i marinen och i sjöräddningen – och för övrigt tillbringat mycket tid i egna kajaker längs skandinaviska kuster under de senaste 30 åren.
Lördag 9-11 Packa din kajak - mer info
Beskrivning: Välkommen till Stinas och Dags workshop i ”Packa din kajak!”. Vi kommer prata om hur en kan tänka när en packar sin kajak så den blir samarbetsvillig och turen blir trevlig samtidigt som du kan hänga länge vid lägerelden i stället för att leta efter dina prylar!
Max antal deltagare: 10
Instruktör:
Stina Bouvin. Stina har paddlat av och till sedan 2012 men det tog fart när hon gick gröntkort-kurs 2016 och köpte egen kajak 2017. Hon är under utbildning till kajakledare inom Friluftsfrämjandet men har varit med som hjälpledare vid flera tillfällen och även ordnat kamratturer. Stina är aktiv i många grenar, hon är även långfärdsskridskoledare men gillar även vandring, tältning, MTB – frisk luft helt enkelt! Hon paddlar helst i Vättern, dess klara vatten är så underbart och en riktig förmån att ha nära Örebro men annars finns fina sjöar i fantastiska Kilsbergen och äventyrliga Vänern en knapp timme bort.
Dag Bränfeldt: Dag är en inbiten paddlare som började paddla i tonåren. Men i många år var det cykel som gällde. Först racer och senare MTB. Tävlat på en ”låg” nivå, kört Vätternrundan så gott som varje år sedan 1975 och massor av långlopp i skogen. Sedan sex, sju år är det dock fokus på kajak. Harrypaddlare sedan 2014. Dag äger flera kajaker och gillar fina grejer, gärna i karbon. Boende i Skövde, snart friherre, paddlar i Vättern, Vänern och på Västkusten. Varhelst det finns paddelkompisar som är viktigare än vattnet. Utbildad ledare i MTB och med ett långt yrkesliv bakom sig mestadels i olika ledarpositioner.
Lördag 9-11 Rollkurs med Dubside 1200,-/person - mer info
Beskrivning: Lär dig att rolla på 2 timmar, passar både för nybörjare och de som vill lära sig mer. I och med att gruppen bara har 4 personer så blir det mycket individuell tid med Dubside. Kursen är på engelska. Kläder för kajakbad, torrdräkt eller våtdräkt. Kursenkostar 1200,-/person och betalas kontant på plats.
Max antal deltagare: 4
Instruktör: Dubside: Väldigt pedagogiskt och duktig på att lära ut eskimosväng, många säger att han är kungen av detta. Han är en legend och har tävlat under många år i Grönlandsmästerskapen och behärskar alla 35 olika roll.
Lördag 9-11 Grundläggande kamraträddning
Beskrivning: Vi pratar lite säkerhet men framför allt testar vi hur det känns att kapsejsa och hur enkelt det faktiskt är att komma upp igen om en hjälps åt. Det här är en garanterat blöt workshop så det är bra att ha våtdräkt med ullunderställ på sig. Gärna varma sockor på fötterna även om de blir blöta. Bort och varmt ombyte och en termos med varm dryck på stranden. Det här kan också ses som en förberedelse till examinationen av gult paddelpass men är helt fristående.
Max antal deltagare: 10
Instruktör:
Kersti Beck Larsson, kajakledare i Örebro LA som oftast leder turer och ger kurser på Vättern. Är dessutom utbildare kajak och kanadensare i Öst för blivande ledare. Tycker att kajaken är ett fantastiskt färdsätt som ju mer en lär sig d esto roligare blir det. Men viktigast är vattnet och naturen som vi färas i. Genomför även workshops om Miljöengagerad paddling. Examinerar på gult och grönt paddelpass samt ger GSRT-kurser.
Bertil Larsson. Bertil har paddlat kajak sedan 2007, det första fyra åren några gånger per säsong men numera året runt. Utbildade sig till kajakledare inom Friluftsfrämjandet 2014. Har blått paddelpass och kan examinera i gult- och grönt paddelpass. Har gått en GSRT kurs, BCU3 med James Stevenson, HLR kurs i våras. Har paddlat i Medelhavet, en gång den norra delen av Menorca och en gång östra delen av Sardinien. Förra våren var han iväg till Cornwall, sydvästra England och blev coachad av Kevin Brown.
Lördag 9,15-11,15 Teknik & manövrering - mer info
Beskrivning: Vi går igenom grundläggande paddelteknik och jobbar med manövrering och olika typer av styrtag/kantning och sidoförflyttning mm.
Max antal deltagare: 8
Instruktör: Malin Olin, ledare i FF Karlstad. Kajaknörd, har paddlat i 20 år och paddlar lika gärna plattvatten som leker i vågor. Lär sig fortfarande mycket nytt och brinner för att få andra att upptäcka både paddling och hur kul det är att utvecklas som paddlare, gärna på ett lekfullt sätt.
Lördag 9,15-11,15 Naturpaddling med guide - mer info
Beskrivning: Tillsammans med guide från Naturum Victoriahuset ger vi oss ut i naturums omgivningar på en cirka två timmar lång paddlingstur. Naturumguiden följer med och berättar om närområdets geologiska historia, skärgården och de djur och växter som kan ses i området
Max antal deltagare: 10
Instruktör: Marie Dagobert. Marie bor i Lidköping och har paddlat hängivet i fyra år. Hon har under 2019 haft premiär som kajakledare i FF och är under utbildning. Hon har därtill genomfört ett flertal privata turer. Paddlar gärna året runt, i Ekens skärgård och västkusten.
Lördag 9,30-14 Training inför blått paddelpass - mer info
Beskrivning: Training inför blått paddelpass. Ett perfekt tillfälle för dig som vill komma ut på en tur runt Läckö, och samtidigt få checka av teknik, kunskaper och annat som förbereder dig för blå examination. Det blir tid för både paddelteknik och lek och bus med blöta övningar. Med Johan Karlström kommer du att få en superproffsig och rolig kurs som tar dig vidare mot blått paddelpass. Ta med lunch!
Max antal deltagare: 6
Instruktör: Johan Karlström, Kayaqa. Johan paddlar lika gärna i busiga vågor som tar en tur på spegelblankt vatten i Norra Vätterns skärgård. Tid utomhus är Johans motto, oavsett om det är i kajaken, på skridskor eller skidor eller till fots. Driver Kayaqa och erbjuder där kurser och äventyr med kajaken och andra friluftsaktiviteter. Instruktör enligt NIL, Nordisk Instruktörslicens för havskajak, BCU 3 Star via British Canoe Union, Kursledare och examinator för Paddelpass nivå 3 Blå, Certifierad i Wilderness First Aid.
Lördag 9,30-12,30 Förmiddagstur långsam - mer info
Beskrivning: Vi paddlar en lättare tur bland öarna i Ekens skärgård. Vi startar vid Läckö och slutar på samma plats och turen är beräknad till 3 timmar. Vi gör ett fikastopp ungefär på mitten så ta med något att sitta på, eget fika och extrakläder efter väder.
Max antal deltagare: 15
Instruktör:
Anna Wallen. Anna är 39 år och uppvuxen vid östkusten men bor i Lidköping sedan 17 år tillbaka. Hon har paddlat från och till från barnsben tills nu och paddlat med friluftsfrämjandet i Lidköping i ca 7-8år.
Marie-Anne Eriksson: Lidköping. Har paddlat kajak i två år och gick FF:s kajakledarutbildning steg 1 under 2018 då de höll till i norra Vätterns vackra övärld och i Fjällbackas storslagna skärgård. Sedan dess har Marie-Anne ansvarat för både prova-på och andra ledarledda turer i Rackeby skärgård i Vänern. Hennes önskepaddling nu är en tur ut till Lurö i Värmlands skärgård, dit hon hoppas komma i sommar.
Lördag 9,30-13,00 Förmiddagstur snabb - mer info
Beskrivning: Runt St.Eken. Vi paddlar en fin tur i Ekens skärgård. Turen går både i skyddat och öppet vatten. Vi tar en fikapaus på utsidan med utsikt över Lurö och Djurö. Det är en medel paddling så både vind och vågor kan förekomma. Hastigheten kommer att vara ca. 5 km/tim. Turen är 11 km lång.
Max antal deltagare: 15
Instruktör:
Torbjörn Eriksson. Torbjörn bor i Lidköping och har varit kajakledare i cirka 10 år. Han började vara ledare när han gick med i Lidköpings Friluftsfrämjande. Han paddlar gärna i Vänern eller Fjällbackas härliga skärgård.
Jenny Nilsson. Skåning boende i samhället Källby som ligger strax utanför Lidköping. Började sin paddelkarriär för nästan exakt ett år sedan, hon var en av få nybörjare på Läckö kajakträff förra året! Fick mersmak av paddling, friluftsliv och den fina gemenskapen som finns inom kajakvärlden så Jenny har nu köpt sig en egen kajak. Någon gång i framtiden vill hon gå ledarutbildning inom FF som kajakledare. Favoritpaddelvattnet är såklart Vänern!
Lördag 10-16 Singelpaddling - mer info
Beskrivning: Vi paddlar i lugnt tempo och så långt vi finner lämpligt. Här är det inte paddlingen som står i fokus utan de goda samtalen om kärlek och relationer. I mindre grupper kommer vi att samtala om saker som kärlek och relationer i kulturen, alltså filmer vi sett, böcker vi läst eller varför inte vad Romeo och Julia handlar om egentligen? Vi kommer också förhoppningsvis kunna prata om dejtingliv, skilsmässor, förälskelser och nya relationsbyggen utan att behöva bli alltför personliga. Ta med fika och lunch för två stopp. Lunchstoppet planeras att bli ca 1,5 timme.
Max antal deltagare: 30
Instruktör:
Magnus Hägg. Magnus är utbildad ledare inom friluftsfrämjandet i kajak, långfärdsskridsko och MTB. Han är också kursledare i långfärdsskridsko, vilket innebär att han är med och utbildar nya ledare. Han har ett stort intresse för att se människor utvecklas och växa under trygga förhållanden, vilket kanske inte är så konstigt då han varit verksam inom folkbildningen i över 25 år. Tidigare har han arbetat som fotograf, bl a inom flygvapnet och motorcykeltidningsbranschen.
Jessica Lindqvist. Jessica är utbildad ledare i kajak och långfärdsskridsko. Hon har tillbringat större delen av sitt liv i och på vatten; först som tävlingssimmare, senare som sportdykare och seglare. Kajaken upptäcktes som ett alternativ när det blåste för lite för jollesegling för 10 år sedan men har de senaste fem åren varit favoriten av fartyg. Hon brinner för säkerhet till sjöss och undervisar i navigation. Dessutom är Jessica ny frivillig sjöräddare.
Irene Andersson. Irene hemmahör hos Friluftsfrämjandet i Alingsås och bor i Vårgårda. Hon började ”semesterpaddla” 2008, paddlat mera frekvent sedan 2016. Utbildning Kajakledare 1, under 2017. Har därefter lett kajakgrupper inom FF Alingsås. Hennes favoritpaddlingsvatten är Helgeland i Norge.
Lördag 10-17,30 Heldagstur till Naven - mer info
Beskrivning: Den här turen kommer ta oss genom Ekens skärgård västerut bort till Navens fyr. Vi kommer ta ett par fikastopp på vägen och givetvis en lite längre lunchpaus. Turen blir runt 25 km. Vi kommer vara iväg hela dagen, så ta med kläder, mat och övrig utrustning som behövs. Den exakta sträckningen kommer bero på väder, vind och humör.
Max antal deltagare: 15
Instruktör:
Tobias Bengtsson. Kajaknörd sedan 20 år på ständig jakt efter den perfekta kajaken. Tar gärna en tur i Bohuslän men ser Ekens skärgård som hans hemmavatten. Här finns lugnet och stormen. Här finns de trånga passagerna och den öppna horisonten. Här finns upplevelserna. Var tidigare med och drev Kajak och Fritid vid Läckö slott och är nu verksam inom kajaksektionen i Friluftsfrämjandet i Lidköping. Tobias är sedan många år certifierad hjälpledare enligt Nordisk Instruktörslicens för havskajak och har lång erfarenhet av att leda turer, alltid utifrån att alla ska vara med och dela på en bra upplevelse och att en får sig en god kopp kaffe under tiden. Det är ju ändå det kajakpaddling handlar om!
Benny Fonden: Kommer från Lerum och har varit aktiv i friluftsfrämjandet sen han började strövarna 1970. Hans första kajak köptes 1990 och året efter så var han med och ordnade en TVM expedition med kajak på Åland. Sen dess har Benny hållit på med varierande intensitet. Numera är han bosatt i Lidköping och paddlar mest runt Kållandsö. När han inte paddlar så ägnar han sig helst åt andra uteaktiviteter som inte kräver motorer eller vapen, MTB, skridskor, skidåkning (telemark och tur), trädgård osv.
Lördag 11,30-13,30 Utomhusmatlagning - mer info
Beskrivning: Vi tar en kortare promenad till en fin lunchplats. Vi pratar om mat på tur, förberedelser hemma, köksutrustning och lagar några rätter tillsammans. Och äter förstås! Ta gärna med dig ditt friluftskök, men saknar du kök så finns det att låna. Ange eventuella allergier och kostpreferenser i anmälan så anpassas menyn efter det. Kostnad 100 kr för maten, betalas med kontakt eller swish på plats.
Max antal deltagare: 10
Instruktör: Susanna Broström. Hemort, Borensberg, Motala kommun, Östergötland. Susanna är inne på fjärde säsongen med egen kajak. Hon har paddlat en hel del i några av Ostkustens skärgårdar, mestadels på Friluftsfrämjandets turer. Går i år Friluftsfrämjandets kajakledarutbildning steg 1. Hon är även vandringsledare. Hon älskar att vara ute på vattnet, i skogen eller på fjället. Det är den absoluta friheten och i år blir det en drömsemester med vandring i Abiskofjällen och sedan paddling vid Helgelandskusten i Norge.
Lördag 12-17,30 Medvindstur - mer info
Beskrivning:Bli stabilare i vågor och lär dig att tajma vågorna bättre i medvind. Välkommen till en tur där vi söker rätt våghöjd. Vi försöker göra Vänern till en ständig nedförsbacke. Fokus är att hitta stabiliteten och flytet i vågorna när vi paddlar medvind. Denna kurs är för vana paddlare, ”medel”. Vi siktar på cirka 20 km medvind och räknar med cirka 3 timmar på vattnet och ca 5 timmar totalt. Om du inte är trygg i vågor, så kommer du inte kunna lära dig att surfa och länka. Du måste kunna paddla och samtidigt ägna ditt första fokus på att titta på vågorna i en 45 graders vinkel framåt. Om inte, kommer du bli sittande och guppa utan upplevd kontroll.
Min tumregel är att om du klarar att sitta upprätt i sidvind med vågorna på 1-1,2 meters höjd, så klarar du att lära dig surfa i medvind på 50-100 cm höga vågor, vilket är den våghöjd som jag önskar och kommer söka. Kommer helt undvika sidvind förutom möjligen enstaka vändning. Jag kommer söka vågor på öppet vatten upp till cirka 8-10 m/s och jag hoppas på 5-7 m/s. Vid 11-12 behöver vi söka vågor i visst skydd eller en tur närmare land. Det är svårt att bedöma våghöjd, men när vågorna är ca 100 cm upplever man att man sitter mellan två vågor och inte ser kompis-paddlaren som sitter i närmaste vågdal. Stabilitet handlar om erfarenhet och tid i kajaken och vana att paddla i (oftast mindre) vågor. Vi människor tar till oss denna erfarenhet olika snabbt.
Krav på utrustning: Telefon i vattentätt fodral, Vätska, Energi. Vi tar oss dit vi behöver för att hitta rätt vågor – Inte för stora och helst inte för små. Vi kommer behöva bil/minibuss och kajaksläp för att hitta rätt medvind. Exempelvis vid nordlig vind kör vi från Läckö till Lidköping. Vid sydväst som är den vanligaste vindriktningen kan vi paddla från Hindens rev eller Snickartorp till Naven. Fler turer finns vid olika vindar. Vi kan även komma att köra ut och in vid “fel vindriktning”. Vid stiltje kör vi en längre naturskön tur bland de yttre skären, på öppet vatten och vi övar paddelteknik. Vi börjar med att säkerställa att alla kan ta sig upp efter att ha vält i vågor. Dessutom går vi igenom effektiv paddelteknik som kommer ge oss både fart och stabilitet. Sedan ger vi oss ut i vågorna och surfar, länkar, länkar och hittar flytet. Eftersom vi blir en liten grupp och sträckan är lång, så kommer alla kunna få individuell coachning i vågorna. Vi avslutar med kaffe och fika.
Max antal deltagare: 5
Instruktör: Örjan Skatt. Örjan är uppvuxen med båt och stuga på Kållandsö. Han paddlar i vågor året om och arrangerar olika kurser som exempelvis “Naven Surfski Meet” och “En Vågad Helg”, båda fokuserade på paddling i vågor
Lördag 14-16 Rollkurs med Dubside 1200,-/person - mer info
Beskrivning: Lär dig att rolla på 2 timmar, passar både för nybörjare och de som vill lära sig mer. I och med att gruppen bara har 4 personer så blir det mycket individuell tid med Dubside. Kursen är på engelska. Kläder för kajakbad, torrdräkt eller våtdräkt. Kursenkostar 1200,-/person och betalas kontant på plats.
Max antal deltagare: 4
Instruktör: Dubside: Väldigt pedagogiskt och duktig på att lära ut eskimosväng, många säger att han är kungen av detta. Han är en legend och har tävlat under många år i Grönlandsmästerskapen och behärskar alla 35 olika roll.
Lördag 14-16 Kurs i Grönlandspaddel med Björn Thomasson - mer info
Beskrivning: En grönlandspaddel kan se enkel ut, men den är ett högeffektivt redskap för uthållig paddling och för manövrering och säkerhet. Vi tittar på effektiv långfärdsteknik, att komma längre med mindre jobb. Att hitta fart när det behövs. Att få maximal effektiv vid girar, sidoförflyttningar mm. En stunds teori på land om grönlandspaddelns dimensioner, egenskaper och funktion i vattnet följt av ett par timmars praktik i vattnen runt Kållandsö. Egen grönlandspaddel är såklart en fördel, men det kommer att finns några att låna.
Inga förkunskaper behövs.
Klädsel som för en vanlig paddeltur.
Max antal deltagare: 12
Instruktör: Björn Thomasson. Björn har varit långfärdsledare och säkerhets- och kursansvarig i Malmö Kanotklubb, utvecklar kajaker, kanadensare och småbåtar kommersiellt och för amatörbyggare, har byggt egna segelbåtar, från en 4 meters kanotyawl till en 10 tons ketch, seglat flottans skonerter och kört små och stora fartyg som reservofficer i marinen och i sjöräddningen – och för övrigt tillbringat mycket tid i egna kajaker längs skandinaviska kuster under de senaste 30 åren.
Lördag 14-17 Vrakpaddling självguide (egen transport till Naven) - mer info
Beskrivning: Denna tur kommer du genomföra själv. Men utgångspunkt från Naven, ca 15 min körtur från Läckö Slott. Turen startar vid stranden vid Naven Outdoor Experience och du blir guidad genom appen ”Läckö Kinnekulle” bland vrak och historier. Alla vrak är utmarkerade med bojar och 5-6 av dem är synliga från ytan. Cecilia kommer köra en genomgång av appen kl 14,00 vid infotältet för de som vill ha det.
Max antal deltagare: 40
Instruktör: Självguidad.
Lördag 14-17,30 Eftermiddagstur långsam - mer info
Beskrivning: Vi paddlar en lättare tur bland öarna i Ekens skärgård. Vi startar vid Läckö och slutar på samma plats och turen är beräknad till 3 timmar. Vi gör ett fikastopp ungefär på mitten så ta med något att sitta på, eget fika och extrakläder efter väder. Vi anpassar farten efter er som deltar.
Max antal deltagare: 15
Instruktör:
Stina Bouvin. Stina har paddlat av och till sedan 2012 men det tog fart när hon gick gröntkort-kurs 2016 och köpte egen kajak 2017. Hon är under utbildning till kajakledare inom Friluftsfrämjandet men har varit med som hjälpledare vid flera tillfällen och även ordnat kamratturer. Stina är aktiv i många grenar, hon är även långfärdsskridskoledare men gillar även vandring, tältning, MTB – frisk luft helt enkelt! Hon paddlar helst i Vättern, dess klara vatten är så underbart och en riktig förmån att ha nära Örebro men annars finns fina sjöar i fantastiska Kilsbergen och äventyrliga Vänern en knapp timme bort.
Marie Dagobert. Marie bor i Lidköping och har paddlat hängivet i fyra år. Hon har under 2019 haft premiär som kajakledare i FF och är under utbildning. Hon har därtill genomfört ett flertal privata turer. Paddlar gärna året runt, i Ekens skärgård och västkusten.
Lördag 14-17,30 Eftermiddagstur snabb - mer info
Beskrivning: Runt St.Eken. Vi paddlar en fin tur i Ekens skärgård. Turen går både i skyddat och öppet vatten. Vi tar en fikapaus på utsidan med utsikt över Lurö och Djurö. Det är en medel paddling så både vind och vågor kan förekomma. Hastigheten kommer att vara ca. 5 km/tim. Turen är 11 km lång.
Max antal deltagare: 15
Instruktör:
Torbjörn Eriksson. Torbjörn bor i Lidköping och har varit kajakledare i cirka 10 år. Han började vara ledare när han gick med i Lidköpings Friluftsfrämjande. Han paddlar gärna i Vänern eller Fjällbackas härliga skärgård.
Mikael Jensen. Mikael har inte paddlat i så många år, men desto mer intensivt, framförallt i sjöarna kring Alingsås. Han blev utbildad kajakledare inom Friluftsfrämjandet 2018, men har vana av ledarskap från andra håll innan dess. Paddlar mest i sjöar, men är uppvuxen vid havet, så där paddlar han helst. Gärna med övernattningar.
Lördag 14,15-16,15 Lek & plask - mer info
Beskrivning: Utmana dej själv med roliga balansövningar och lekar för att bli tryggare i kajaken. Du kommer att bli blöt, så våtdräkt eller torrdräkt rekommenderas.
Max antal deltagare: 8
Instruktör: Malin Olin, ledare i FF Karlstad. Kajaknörd, har paddlat i 20 år och paddlar lika gärna plattvatten som leker i vågor. Lär sig fortfarande mycket nytt och brinner för att få andra att upptäcka både paddling och hur kul det är att utvecklas som paddlare, gärna på ett lekfullt sätt.
Lördag 14,15-16,15 Teknikträning inför grönt paddelpass examination - mer info
Beskrivning: Teknikträning på paddelpassets gröna nivå, kajak, utveckling för att fullborda en god nybörjarnivå. Du har paddlat en del, kanske provat kamraträddning. Du får hjälp att använda rätt teknik för framåtpaddling, sveptag, bakåtpaddling, svänga m m. Bra för dig som vill delta i examination för grönt paddelpass på söndagen, och alla andra som vill paddla på ett ergonomiskt och effektivt sätt. I grönt paddelpass ingår kamraträddning, så tänk på att ta med komplett ombyte.
Max antal deltagare: 6
Instruktör: Björn Zethelius, Vänerkajak. Björn har växt upp med paddling, mest motionskajaker och kanadensare men de senaste 15 åren mest havskajak. Nu driver han Vänerkajak som är Godkänd Kanotcentral enligt Kanotförbundets standard, där han jobbar med kurser, turer, uthyrning och försäljning. Friluftsliv är en stor del av Björns liv, och han vill inspirera andra att upptäcka paddlingens tjusning på ett roligt och säkert sätt. Bäst trivs Björn i guppiga vatten när vinden står på. Grön examinator inom Paddelpasset och BCU-certifierad coach.
Lördag 14,30-16,30 Naturpaddling med guide - mer info
Beskrivning: Tillsammans med guide från Naturum Victoriahuset ger vi oss ut i naturums omgivningar på en cirka två timmar lång paddlingstur. Naturumguiden följer med och berättar om närområdets geologiska historia, skärgården och de djur och växter som kan ses i området
Max antal deltagare: 10
Instruktör:
Anna Wallen. Anna är 39 år och uppvuxen vid östkusten men bor i Lidköping sedan 17 år tillbaka. Hon har paddlat från och till från barnsben tills nu och paddlat med friluftsfrämjandet i Lidköping i ca 7-8år.
Susanna Broström. Hemort, Borensberg, Motala kommun, Östergötland. Susanna är inne på fjärde säsongen med egen kajak. Hon har paddlat en hel del i några av Ostkustens skärgårdar, mestadels på Friluftsfrämjandets turer. Går i år Friluftsfrämjandets kajakledarutbildning steg 1. Hon är även vandringsledare. Hon älskar att vara ute på vattnet, i skogen eller på fjället. Det är den absoluta friheten och i år blir det en drömsemester med vandring i Abiskofjällen och sedan paddling vid Helgelandskusten i Norge.
Lördag 14,30-16,30 Grundläggande paddelteknik
Beskrivning: Vi hittar sittställning, balans, går igenom de grundläggande paddeltagen, och blir bättre på att få kajaken att komma dit vi vill. Motsvarar det gula paddelpassets teknikdel och kan vara en förberedelse för den som vill pröva att bli examinerad. Det gula paddelpasset är nybörjarnivån.
Max antal deltagare: 10
Instruktör:
Kersti Beck Larsson, kajakledare i Örebro LA som oftast leder turer och ger kurser på Vättern. Är dessutom utbildare kajak och kanadensare i Öst för blivande ledare. Tycker att kajaken är ett fantastiskt färdsätt som ju mer en lär sig d esto roligare blir det. Men viktigast är vattnet och naturen som vi färas i. Genomför även workshops om Miljöengagerad paddling. Examinerar på gult och grönt paddelpass samt ger GSRT-kurser.
Bertil Larsson. Bertil har paddlat kajak sedan 2007, det första fyra åren några gånger per säsong men numera året runt. Utbildade sig till kajakledare inom Friluftsfrämjandet 2014. Har blått paddelpass och kan examinera i gult- och grönt paddelpass. Har gått en GSRT kurs, BCU3 med James Stevenson, HLR kurs i våras. Har paddlat i Medelhavet, en gång den norra delen av Menorca och en gång östra delen av Sardinien. Förra våren var han iväg till Cornwall, sydvästra England och blev coachad av Kevin Brown.
Lördag 14,30-17 Nybörjarkurs
Beskrivning: Kursens fokus ligger på att bekanta sig med kajaken och kringutrustning samt grundläggande paddelteknik och säkerhet. Passar dig som är nybörjare men även dig som har paddlat några gånger tidigare.
Max antal deltagare: 10
Instruktör: Bengt-Åke Ström. Bengt-Åke äger tillsammans med sin fru Cecilia Naven Outdoor Experience. Han upptäckte paddlingen i vuxen ålder och Kållandsö skärgård är hans bakgård så han kan navigera den utan problem. Han berättar gärna om historien kring Kållandsö och alla dess vrak, passa också på att be om tekniktips då han brukar ha kurser i det.
Lördag 19 Rolluppvisning av Dubside
Dubside kommer kör en spektakulär roll-uppvinsing för oss på lördagkvällen. Han har av många blivit utnämnd till kungen av eskimåroll. Han är en legend och har tävlat under många år i Grönlandsmästerskapen och behärskar alla 35 olika roll.
Detta kommer bli något alldeles extra att kika på!
Lördag 20 Föreläsning med Linnea Nilsson Waara & Niclas Bentzer – paddlat Nordens längsta vattenväg 2018.
Linnea och Niclas var nominerade till Årets Äventyrare 2018. De kommer berätta om sitt äventyr 2018 då Niclas, Linnea och hunden Storm tog det första paddel-taget i kanoten som skulle ta dem från Käringsjön i Härjedalen till Långedrag i Göteborg. Sträckan är över 800 kilometer och anses vara nordens längsta vattenväg. I mål kom de 31 dagar senare efter en hel del zick-zackande bland färjor och utmanövreringar av forsar.
Läs mer om äventyret här:
https://deluxeturer.se/
https://
Söndag 04-06 Morgonfotografering - mer info
Beskrivning: Det mjuka, lugna och fina morgonljuset missar vi ofta, därför får de bilderna ett extra värde. Vi kommer att få se Läckös fasad från vattnet i morgonljuset. Vi kommer att få se morgondaggen i vassen, på kajaken, på tältlinan, osv. Sannolikheten för att vi ska bjudas plattvatten är också större. Visst, det kostar att gå upp tidigt, men det lönar sig, för den som vill ha lite finare bilder än vanligt.
Själva paddlingen kommer att bli lugn inom ett begränsat område. Vi kommer att turas om med att vara varandras statister och fotografer och paddla förbi vissa uddar om och om igen. I huvudsak kommer vi inte att gå i land för att fotografera, mer än i anslutning till fikastoppet. Lämplig kamera är vattentät kompaktkamera eller mobil. För den som har iPhone tipsar vi gärna om att ladda hem appen Camera+ 2.
Medtag kaffe, extra mycket kaffe.
Max antal deltagare: 10
Instruktör:
Magnus Hägg. Magnus är utbildad ledare inom friluftsfrämjandet i kajak, långfärdsskridsko och MTB. Han är också kursledare i långfärdsskridsko, vilket innebär att han är med och utbildar nya ledare. Han har ett stort intresse för att se människor utvecklas och växa under trygga förhållanden, vilket kanske inte är så konstigt då han varit verksam inom folkbildningen i över 25 år. Tidigare har han arbetat som fotograf, bl a inom flygvapnet och motorcykeltidningsbranschen.
Jessica Lindqvist. Jessica är utbildad ledare i kajak och långfärdsskridsko. Hon har tillbringat större delen av sitt liv i och på vatten; först som tävlingssimmare, senare som sportdykare och seglare. Kajaken upptäcktes som ett alternativ när det blåste för lite för jollesegling för 10 år sedan men har de senaste fem åren varit favoriten av fartyg. Hon brinner för säkerhet till sjöss och undervisar i navigation. Dessutom är Jessica ny frivillig sjöräddare. Förutom säkerhet och trygghet är hennes största mål som ledare att sprida entusiasm och öka intresset för marint liv och att vi värnar mer om den sköra miljön i våra vatten. Inte sällan blir det ett uppmjukande yogapass på hennes turer.
Söndag 9-11 Kamraträddningskurs - mer info
Beskrivning: Kursen vänder sig till dig som vill lära dig att paddla och känna dig tryggare när du är ute på vattnet. Kursens fokus är säkerhet. Du får lära dig att ta dig upp i kajaken med hjälp av kamraträddning och även pröva att ta dig upp själv om du har kapsejsat.
Max antal deltagare: 10
Instruktör: Bengt-Åke Ström. Bengt-Åke äger tillsammans med sin fru Cecilia Naven Outdoor Experience. Han upptäckte paddlingen i vuxen ålder och Kållandsö skärgård är hans bakgård så han kan navigera den utan problem. Han berättar gärna om historien kring Kållandsö och alla dess vrak, passa också på att be om tekniktips då han brukar ha kurser i det.
Söndag 9-16,30 Heldagstur till Naven - mer info
Beskrivning: Den här turen kommer ta oss genom Ekens skärgård västerut bort till Navens fyr. Vi kommer ta ett par fikastopp på vägen och givetvis en lite längre lunchpaus. Turen blir runt 25 km. Vi kommer vara iväg hela dagen, så ta med kläder, mat och övrig utrustning som behövs. Den exakta sträckningen kommer bero på väder, vind och humör.
Max antal deltagare: 15
Instruktör:
Benny Fonden: Kommer från Lerum och har varit aktiv i friluftsfrämjandet sen han började strövarna 1970. Hans första kajak köptes 1990 och året efter så var han med och ordnade en TVM expedition med kajak på Åland. Sen dess har Benny hållit på med varierande intensitet. Numera är han bosatt i Lidköping och paddlar mest runt Kållandsö. När han inte paddlar så ägnar han sig helst åt andra uteaktiviteter som inte kräver motorer eller vapen, MTB, skridskor, skidåkning (telemark och tur), trädgård osv.
Björn Lundin: Paddlat kajak i 6 år. Tidigare många år med kanadensare. Van vid friluftsliv genom många år som scout och scoutledare. Paddlar oftast i Vänern men gillar även kusten och Norges sydkust.
Söndag 9,15-11,15 Teknik & manövrering - mer info
Beskrivning: Vi går igenom grundläggande paddelteknik och jobbar med manövrering och olika typer av styrtag/ kantning och sidoförflyttning mm.
Max antal deltagare: 8
Instruktör: Malin Olin, ledare i FF Karlstad. Kajaknörd, har paddlat i 20 år och paddlar lika gärna plattvatten som leker i vågor. Lär sig fortfarande mycket nytt och brinner för att få andra att upptäcka både paddling och hur kul det är att utvecklas som paddlare, gärna på ett lekfullt sätt.
Söndag 9,15-12,15 Examination grönt paddelpass - mer info
Beskrivning: Examination i grönt paddelpass. Du kommer att genomföra en tur där gröna paddelpassets moment ingår. Examination innebär att du ska visa din bästa paddling, utan hjälp av examinatorn. I grönt paddelpass ingår kamraträddning, så tänk på att ta med komplett ombyte. Grön examination passar dig som har paddlat flera turer, kanske gått några kurser och är i övre delen av nybörjarstadiet. (http://www.kanot.com/Paddelpasset/paddelpassetniva0-5/Niva2Gron/Kajak/)
Kostnad: 350 kr/deltagare (för examination och paddelpasskort). Betalningsinformation skickas till anmälda deltagare.
Max antal deltagare: 6
Instruktör: Björn Zethelius, Vänerkajak. Björn har växt upp med paddling, mest motionskajaker och kanadensare men de senaste 15 åren mest havskajak. Nu driver han Vänerkajak som är Godkänd Kanotcentral enligt Kanotförbundets standard, där han jobbar med kurser, turer, uthyrning och försäljning. Friluftsliv är en stor del av Björns liv, och han vill inspirera andra att upptäcka paddlingens tjusning på ett roligt och säkert sätt. Bäst trivs Björn i guppiga vatten när vinden står på. Grön examinator inom Paddelpasset och BCU-certifierad coach.
Söndag 9,30-14 Training inför blått paddelpass - mer info
Beskrivning: Training inför blått paddelpass. Ett perfekt tillfälle för dig som vill komma ut på en tur runt Läckö, och samtidigt få checka av teknik, kunskaper och annat som förbereder dig för blå examination. Det blir tid för både paddelteknik och lek och bus med blöta övningar. Med Johan Karlström kommer du att få en superproffsig och rolig kurs som tar dig vidare mot blått paddelpass. Ta med lunch!
Max antal deltagare: 6
Instruktör: Johan Karlström, Kayaqa. Johan paddlar lika gärna i busiga vågor som tar en tur på spegelblankt vatten i Norra Vätterns skärgård. Tid utomhus är Johans motto, oavsett om det är i kajaken, på skridskor eller skidor eller till fots. Driver Kayaqa och erbjuder där kurser och äventyr med kajaken och andra friluftsaktiviteter. Instruktör enligt NIL, Nordisk Instruktörslicens för havskajak, BCU 3 Star via British Canoe Union, Kursledare och examinator för Paddelpass nivå 3 Blå, Certifierad i Wilderness First Aid.
Söndag 9,30-12 Rollkurs med Martin Gustavsson och Paula Alexandersson- mer info
Beskrivning: Vi börjar med uppvärmning på land och håller oss sedan på grunda vatten längs stranden där vi hjälper er till grunderna till en roll. Du förväntas ha kajak med tillbehör, torrdräkt och, om du har, flottör och cyklop.
Max antal deltagare: 6
Instruktör:
Paula Alexanderson: Paula bor i Trollhättan. Paddlat havskajak i 10 år, och kanadensare dessförinnan. Ledare på turer och rollkurser. Bästa kajakupplevelsen hittills var i Helgeland, Norge.
Martin Gustavsson: Martin har bott på kålland hela sitt liv och tillbringat många timmar i skärgården runt Kållandsö. Han har varit kajakledare i friluftsfrämjandet i 10 år och har paddlat kajak i ca 20 år. Han tycker att det bästa med att paddla kajak är att det är så stor omväxling, från att vara med på en nybörjartur till att leka i vågorna på Svalnäs.
Söndag 9,30-13 Förmiddagstur långsam - mer info
Beskrivning: Välkommen att följa med Susanna och Stina på vår lätta söndsgsförmiddagstur i närområdet. Vi kommer göra en lugn tur anpassad efter vädret! Planera för ett längre stopp, med tidig lunch eller vad som passar dig.
Max antal deltagare: 15
Instruktör:
Stina Bouvin. Stina har paddlat av och till sedan 2012 men det tog fart när hon gick gröntkort-kurs 2016 och köpte egen kajak 2017. Hon är under utbildning till kajakledare inom Friluftsfrämjandet men har varit med som hjälpledare vid flera tillfällen och även ordnat kamratturer. Stina är aktiv i många grenar, hon är även långfärdsskridskoledare men gillar även vandring, tältning, MTB – frisk luft helt enkelt! Hon paddlar helst i Vättern, dess klara vatten är så underbart och en riktig förmån att ha nära Örebro men annars finns fina sjöar i fantastiska Kilsbergen och äventyrliga Vänern en knapp timme bort.
Susanna Broström. Hemort, Borensberg, Motala kommun, Östergötland. Susanna är inne på fjärde säsongen med egen kajak. Hon har paddlat en hel del i några av Ostkustens skärgårdar, mestadels på Friluftsfrämjandets turer. Går i år Friluftsfrämjandets kajakledarutbildning steg 1. Hon är även vandringsledare. Hon älskar att vara ute på vattnet, i skogen eller på fjället. Det är den absoluta friheten och i år blir det en drömsemester med vandring i Abiskofjällen och sedan paddling vid Helgelandskusten i Norge.
Söndag 9,30-13 Förmiddagstur snabb - mer info
Beskrivning: Välkommen på Dags och Mikaels förmiddagstur. De lovar att du kommer att få ett gott omhändertagande av två engagerade entusiaster med minst en rejäl fikapaus. Vi kommer att runda minst en ö men tänker inte avslöja vilken. Lite överraskning skall väl alla turer innehålla?
Vi tänker att du som följer med oss har paddlat lite innan. Att du orkar paddla en dryg timme i sträck. Totalt kanske en dryg mils paddling. Vi tror att du har lite vana av att paddla i (små) vågor men låter vädret för dagen avgöra den slutliga rutten. Du har förstås med dig fika och kanske lite snacks och vatten tillgängligt under tiden på vattnet. Om vädret kräver det packar du förstås ner ett torrt ombyte och en varm tröja eller jacka för rasten.
Max antal deltagare: 15
Instruktör:
Dag Bränfeldt: Dag är en inbiten paddlare som började paddla i tonåren. Men i många år var det cykel som gällde. Först racer och senare MTB. Tävlat på en ”låg” nivå, kört Vätternrundan så gott som varje år sedan 1975 och massor av långlopp i skogen. Sedan sex, sju år är det dock fokus på kajak. Harrypaddlare sedan 2014. Dag äger flera kajaker och gillar fina grejer, gärna i karbon. Boende i Skövde, snart friherre, paddlar i Vättern, Vänern och på Västkusten. Varhelst det finns paddelkompisar som är viktigare än vattnet. Utbildad ledare i MTB och med ett långt yrkesliv bakom sig mestadels i olika ledarpositioner.
Mikael Jensen. Har inte paddlat i så många år, men desto mer intensivt, framförallt i sjöarna kring Alingsås. Blev utbildad kajakledare inom Friluftsfrämjandet förra året, men har vana av ledarskap från andra håll innan dess. Paddlar mest i sjöar, men är uppvuxen vid havet, så där paddlar jag helst. Gärna med övernattningar.
Söndag 9,45-11,45 Examination gult paddelpass - mer info
Beskrivning: Uppmuntran att fortsätta paddla och lära mer beskriver paddelpassets gula nivå. Gul examination passar dig som har paddlat ett par gånger och vill checka av din kunskapsnivå i paddelpasstrappan och upptäcka hur mycket som finns att lära! (http://www.kanot.com/Paddelpasset/paddelpassetniva0-5/niva1gul/)
Kostnad: 250 kr/deltagare (för examination och paddelpasskort). Betalningsinformation skickas till anmälda deltagare.
Max antal deltagare: 6
Instruktör: Kersti Beck Larsson, Friluftsfrämjandet Örebro. Kersti är kajakledare och ledarutbildare kajak/kanadensare. Kerstis entusiasm och engagemang för friluftsliv, paddling, djur och natur smittar av sig på alla som har turen att delta i någon av hennes aktiviteter. Hemmahörande i Norra Vätterns skärgård där hon leder turer och kurser. Kersti uppskattar både kajaken och kanadensaren, och är certifierad grön examinator inom Paddelpasset för båda disciplinerna. Är även GSRT-instruktör (Grundläggande säkerhet och räddningsteknik).
Söndag 10-12 Naturpaddling med guide - mer info FULLBOKAD
Beskrivning: Tillsammans med guide från Naturum Victoriahuset ger vi oss ut i naturums omgivningar på en cirka två timmar lång paddlingstur. Naturumguiden följer med och berättar om närområdets geologiska historia, skärgården och de djur och växter som kan ses i området
Max antal deltagare: 10
Instruktör: Marie-Anne Eriksson: Lidköping. Har paddlat kajak i två år och gick FF:s kajakledarutbildning steg 1 under 2018 då de höll till i norra Vätterns vackra övärld och i Fjällbackas storslagna skärgård. Sedan dess har Marie-Anne ansvarat för både prova-på och andra ledarledda turer i Rackeby skärgård i Vänern. Hennes önskepaddling nu är en tur ut till Lurö i Värmlands skärgård, dit hon hoppas komma i sommar.
Söndag 10-12 Kurs i navigering med Björn Thomasson - mer info
Beskrivning: De flesta navigationskurser förutsätter en plats för sjökort, papper och penna, passare, vinkellinjal, räknare mm. I den här kursen tittar vi istället för vad som kan göras praktiskt utan att släppa paddeln – att använda fantasin och sinnena för att ta ut kurs, pejla sin position, mäta avstånd och vinklar, hitta enslinjer mm.Vi pratar teori på land innan vi sjösätter och provar praktiskt ute på vattnet.
Inga förkunskaper behövs.
Sjökort/karta och kompass (marinkompass rekommenderas)
Max antal deltagare: 10
Instruktör: Björn Thomasson. Björn har varit långfärdsledare och säkerhets- och kursansvarig i Malmö Kanotklubb, utvecklar kajaker, kanadensare och småbåtar kommersiellt och för amatörbyggare, har byggt egna segelbåtar, från en 4 meters kanotyawl till en 10 tons ketch, seglat flottans skonerter och kört små och stora fartyg som reservofficer i marinen och i sjöräddningen – och för övrigt tillbringat mycket tid i egna kajaker längs skandinaviska kuster under de senaste 30 åren.
Söndag 10-16 Historisk paddling - mer info
Beskrivning: Vi tar en lugn tur i Ekens skärgård där vi kommer berätta om historier och sägner. Förlista skepp, folktro och skrock är en axplock av vad vi kommer berätta om. Vi kommer göra ett fikastopp så ta med fika.
Max antal deltagare: 10
Instruktör:
Tobias Bengtsson. Kajaknörd sedan 20 år på ständig jakt efter den perfekta kajaken. Tar gärna en tur i Bohuslän men ser Ekens skärgård som hans hemmavatten. Här finns lugnet och stormen. Här finns de trånga passagerna och den öppna horisonten. Här finns upplevelserna. Var tidigare med och drev Kajak och Fritid vid Läckö slott och är nu verksam inom kajaksektionen i Friluftsfrämjandet i Lidköping. Tobias är sedan många år certifierad hjälpledare enligt Nordisk Instruktörslicens för havskajak och har lång erfarenhet av att leda turer, alltid utifrån att alla ska vara med och dela på en bra upplevelse och att en får sig en god kopp kaffe under tiden. Det är ju ändå det kajakpaddling handlar om!
Lo ILona Pettersson. Illona bor på Kållandsö och är ledare för paddling inomskärs. Paddlat sporadiskt sen liten och seriöst 2år. Ledare som älskar variation i paddling med olika väder, fart, miljöer och människor. Närheten till vatten och naturen, upptåg bus och historier.
Söndag 13-15 Rollkurs med Björn Thomasson - mer info
Beskrivning: En grönländsk standardroll är den enklaste och säkraste räddningsmanövern som finns. Vi går igenom teorin på land och övar sedan grunderna individuellt och i grupp. Rollen är enklast att lära och göra med grönlandspaddel och jag kommer att fokusera på det – men går att göra även med andra paddeltyper.
Inga förkunskaper behövs.
Klädsel för kajakbad.
Max antal deltagare: 8
Instruktör: Björn Thomasson. Björn har varit långfärdsledare och säkerhets- och kursansvarig i Malmö Kanotklubb, utvecklar kajaker, kanadensare och småbåtar kommersiellt och för amatörbyggare, har byggt egna segelbåtar, från en 4 meters kanotyawl till en 10 tons ketch, seglat flottans skonerter och kört små och stora fartyg som reservofficer i marinen och i sjöräddningen – och för övrigt tillbringat mycket tid i egna kajaker längs skandinaviska kuster under de senaste 30 åren.
Söndag 13-16,30 Eftermiddagstur långsam - mer info
Beskrivning: Med tanke på att de flesta andra turer går norrut mot Ekens skärgård planerar Börje som omväxling att paddla söderut på västsidan av Kinneviken. Där finns ingen skärgård men vi paddlar sakta och strandnära och upptäcker i vikarna. Detta förutsätter att vindarna inte är för hårda eller har någon ostkomponent. Vi siktar på att nå ”Läckö Strand” för fikastopp och sedan vända hemåt. Går paddlingen väldigt bra kan vi utsträcka färden till Marholmen innan vi vänder.
Om vinden är ogynnsam gör vi istället en lugn tur runt Spikefjorden med fikastopp på Stora Eken. Om vi har tid kan vi titta ut genom vassrännan eller genom Strömsundet.
Max antal deltagare: 15
Instruktör: Börje Svensson: Börje bor i Källby på andra sidan Kinneviken och har paddlat med Friluftsfr. Lidköping i fem år. Är hjälpledare i kajak men gick skridskoledarutbildning förra året. Är också styrelsemedlem. Tycker det är väldigt trevligt att paddla på västsidan av Kållandsö, speciellt med efterföljande studie av solnedgång samt tältövernattning.
Jenny Nilsson. Skåning boende i samhället Källby som ligger strax utanför Lidköping. Började sin paddelkarriär för nästan exakt ett år sedan, hon var en av få nybörjare på Läckö kajakträff förra året! Fick mersmak av paddling, friluftsliv och den fina gemenskapen som finns inom kajakvärlden så Jenny har nu köpt sig en egen kajak. Någon gång i framtiden vill hon gå ledarutbildning inom FF som kajakledare. Favoritpaddelvattnet är såklart Vänern!
Söndag 13-16,30 Eftermiddagstur snabb - mer info
Beskrivning: Runt St.Eken. Vi paddlar en fin tur i Ekens skärgård. Turen går både i skyddat och öppet vatten. Vi tar en fikapaus på utsidan med utsikt över Lurö och Djurö. Det är en medel paddling så både vind och vågor kan förekomma. Hastigheten kommer att vara ca. 5 km/tim. Turen är 11 km lång.
Max antal deltagare: 15
Instruktör: Ej bestämt.
Söndag 13,30-15,30 Examination grönt paddelpass 350,-/person
Beskrivning: Examination i grönt paddelpass. Du kommer att genomföra en tur där gröna paddelpassets moment ingår. Examination innebär att du ska visa din bästa paddling, utan hjälp av examinatorn. I grönt paddelpass ingår kamraträddning, så tänk på att ta med komplett ombyte. Grön examination passar dig som har paddlat flera turer, kanske gått några kurser och är i övre delen av nybörjarstadiet. (http://www.kanot.com/Paddelpasset/paddelpassetniva0-5/Niva2Gron/Kajak/)
Kostnad: 350 kr/deltagare (för examination och paddelpasskort). Betalningsinformation skickas till anmälda deltagare.
Max antal deltagare: 6
Instruktör: Björn Zethelius, Vänerkajak. Björn har växt upp med paddling, mest motionskajaker och kanadensare men de senaste 15 åren mest havskajak. Nu driver han Vänerkajak som är Godkänd Kanotcentral enligt Kanotförbundets standard, där han jobbar med kurser, turer, uthyrning och försäljning. Friluftsliv är en stor del av Björns liv, och han vill inspirera andra att upptäcka paddlingens tjusning på ett roligt och säkert sätt. Bäst trivs Björn i guppiga vatten när vinden står på. Grön examinator inom Paddelpasset och BCU-certifierad coach.
Söndag 14-16 Naturpaddling med guide - mer info FULLBOKAD
Beskrivning: Tillsammans med guide från Naturum Victoriahuset ger vi oss ut i naturums omgivningar på en cirka två timmar lång paddlingstur. Naturumguiden följer med och berättar om närområdets geologiska historia, skärgården och de djur och växter som kan ses i området
Max antal deltagare: 10
Instruktör:Martin Gustavsson: Martin har bott på kålland hela sitt liv och tillbringat många timmar i skärgården runt Kållandsö. Han har varit kajakledare i friluftsfrämjandet i 10 år och har paddlat kajak i ca 20 år. Han tycker att det bästa med att paddla kajak är att det är så stor omväxling, från att vara med på en nybörjartur till att leka i vågorna på Svalnäs.